Letbaner.DK
 
Odense vil have letbane-net
Nyhed 00276  

Odense vil have letbane-net

Letbane i Strasbourg. Foto: Helge Bay
Letbane på Strasbourgs hovedstrøg.

 
16.01.08
Odense Kommune og FynBus har sammen lavet en skitse til, hvordan et letbane-net kan se ud.

Når Odenses borgmester Jan Boye (K) tænder det lange lys, ser han i år 2018 en såkaldt letbane i Odense - populært sagt: en moderne sporvogn, skriver Fyns Stiftstidende d. 15.01.08.

Odense Kommune har sammen med FynBus lavet den første skitse til, hvordan et letbanenet kan se ud. En oplagt rute for en støjsvag el-drevet letbane vil være fra centrum og til SDU Odense og et måske kommende universitetshospital tæt på motorvejen i den sydøstlige del af byen, skriver avisen.

Jan Boye understreger, at Odense ikke alene kan betale.
- Det er vigtigt, at vi nu fortæller regering og Folketing, at landets tredjestørste by også skal være med, når staten bruger penge til den fremtidige infrastruktur, siger borgmesteren.

Han vil forsøge at få partifællen, transportminister Carina Christensen, og trafikordførerne i Folketinget med på idéen.

Bilfri bykerne

Jan Boye mener, det er tvingende nødvendigt at gøre det mere tillokkende at bruge offentlige transportmidler.

- Vi har et mål om at gøre bykernen bilfri og omdanne Odense til den første større CO2-neutrale by i verden. Da vil en letbane om otte-ti år være et vigtigt redskab, siger borgmesteren.

- En letbane er nutidens sporvogn, der drives af elektricitet og dermed er miljørigtig i modsætning til dieseldrevne busser. Letbanen kan transportere kunderne hurtigt og komfortabelt og vil især være en gevinst, når mange mennesker skal flyttes frem og tilbage, for eksempel til universitetet, siger Jan Boye.

En vision for Odense

De Konservatives største støtteparti, Venstre, er helt med på tankerne, som kaldes "en god vision for Odense".

- Vi skal have nedbragt luftforureningen, og med den stigende trafik er det tvingende nødvendigt at bruge mindre benzin og diesel og mere elektricitet, når vi skal transportere folk rundt i de store byer, siger byrådsmedlem Lars Chr. Lilleholt (V), der gerne ser eldrevne bybusser i Odense som en forløber for en letbane.

Venstremanden, der også sidder i Folketinget, tror på, at staten vil bidrage økonomisk, fordi Folketinget har fokus på, at forureningen ikke mindst i byområder skal nedbringes, skriver Fyns Stiftstidende.

Notat om letbaner i Odense

Ingeniøren skriver at Cowi har skrevet det første udkast til, hvordan Odense kan få flere linjer med letbaner, men staten må betale milliard-regningen, mener borgmesteren.

Notatet indeholder ingen beregning af, hvor meget det vil koste at anlægge letbanen, men giver en skitse over strækninger på i alt 30 kilometer, hvor sporvognene kan køre.

Notatet nævner i stedet, at en række byer i først og fremmest Central- og Sydeuropa investerer milliarder af kroner i moderne sporvogne. Det sker enten i form af letbaner, som på nogle strækninger kan køre på almindelige togskinner, eller i form af skinnestyrede busser, som også kan køre på almindelige veje. Sidstnævnte er der dog ingen erfaringer med i det nordiske klima.

Ingen finansiering endnu

»Selve anlægget af en letbane er en så stor investering, at den bør indgå i statens prioriteringer, når Danmarks transportinfrastruktur skal endeligt fastlægges,« siger han.

Der kan borgmesteren dog vise sig at være en postgang for sent ude. Infrastrukturkommissionens rapport, der udkom i sidste uge, anbefaler specifikt en letbane i Århus, men ikke i Odense, slutter Ingeniøren.

Kilde: Fyns Stiftstidende og Ingeniøren   /HB


Relaterede nyheder:

KD: Odense skal have letbane

Kristendemokraterne gør letbaneidé til valgtema. (06.11.07)

Forslag til letbane Kolding - Billund

Et konkret ideoplæg til letbaner i Trekantsområdet kan blive virkelighed. (16.11.06).
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen øverst til venstre.
   
 

Læs mere her:

Odense: Bymidte uden biler.
(Fyns Stift. 30.01.08)
Thomas B. Thriges Gade lukkes for biler.
(DR Fyn 30.01.08)
Letbaner i Odense.
(Notat Fynbus 15.01.08)
Se foreslået Linienet.
(Fyns Stiftst. 15.01.08)
Odense vil have letbane.
(DK Kommuner 15.01.08)
Odenses borgmester ønsker letbane.
(TV2 d. 15.01.08)
Moderne sporvogne i Odense i 2018.
(Fyns Stiftst. 15.01.08)
Letbane skal sende bilerne ud af Odense centrum.
(Fyns Stiftst. 15.01.08)
Odense-borgmester: Vi vil også have moderne sporvogne.
(Ingeniøren 15.01.08)
Miljøvenlig letbane på vej til Odense.
(TV2 Fyn d. 15.01.08)
Brintbusser på vej til Odense.
(Fyns Stiftst. 14.01.08)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold