Letbaner.DK
 
Aarhus letbanetog vist frem
Nyhed 00493  

Aarhus letbanes design
Banner med Aarhus letbanes design i størrelse 1:1 gav et godt indtryk af de kommende vogne. En sjov detalje var "passagererne" der alle var tilknyttet projektet.

 

Aarhus letbanetog vist frem

 
15.06.15
Designet af Danmarks første letbanetog blev præsenteret for pressen i den Rå hal.

Enkelhed og kvalitet definerer designet af Danmarks første letbanetog på 32,5 meter, der blev præsenteret for borgerne i Aarhus i en gammel godsbanehal d. 1. juni. En større lignende model på 40 meter kommer til for kørsel primært på Grenåbanen.

Designet forener det elegante med det funktionelle, og passagererne får høj komfort og god tilgængelighed.

Design og kvalitet

"Præsentationen gav et indtryk af letbanens genkendelighed, og hvordan den vil kunne indgå i harmoni med det omgivende miljø, hvor letbanevognene vil fremstå med stilsikker minimalisme og høj funktionalitet. Design og materialer er nøje udvalgt med fokus på langtidsholdbarhed, der også om 10, 20 og 30 år vil fremstå elegant og attraktivt", skriver anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S.

Et banner på 37x5 meter var hængt op i hallen, det viste den ene af de to kommende letbanevogne i størrelsen 1:1. Samtidig med at man kunne sætte sig tilrette i et par af letbanens kommende siddepladser og opleve interiøret i letbanevognene på en fotostat ligeledes i hel størrelse.

Dansk underleverandør

Designet af de kommende letbanetog er blevet til gennem et omfattende samarbejde mellem ASAL-konsortiet (Stadler og Ansaldo STS), der leverer tog og infrastruktur til Letbanen, stadsarkitekten i Aarhus samt repræsentanter for Midttrafik og Aarhus Letbane. Arkitekturgruppen har også samarbejdet med eksterne designere, arkitekter og underleverandører.

Blandt underleverandørerne er tekstilvirksomheden Kvadrat i Ebeltoft, der er kendt for tekstiler og vævninger i høj kvalitet. Virksomheden har blandt andet leveret tekstiler til Museum of Modern Art i New York og den nye Rigsdag i Berlin.

 


Efter talerne

 

Regional sammenhængskraft og mobilitet

Det var to stolte ejere af Aarhus Letbane - Region Midtjylland og Aarhus kommune, der stod for præsentationen, og de var repræsenteret ved hhv. regionsrådsformand Bent Hansen og rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus kommune, Kristian Würtz. De sagde bl.a. at i en dansk sammenhæng bliver Aarhus Letbane et nyt transportmiddel, der fremstår som et attraktivt alternativ til bilen. Designet afspejler, at offentlig transport sagtens kan være moderne, miljøvenlig, hurtig og komfortabel.

"Et net af letbaner og nærbaner i Østjylland og i Aarhus er Region Østjyllands vision", udtalte Regionsformand Bent Hansen ved præsentationen og fortsatte: "Som Danmarks andet vækstcenter, har Østjylland meget at byde på. Fra uddannelsesinstitutioner, vidensarbejdspladser og en international havn i Aarhus til mange kulturelle tilbud af international klasse og et unikt landskab med både skov og vand lige uden for døren.

Alt det vil Letbanen forbinde på en måde, der både vil øge sammenhængskraften og mobiliteten i Østjylland og sørge for, at væksten i regionen ikke drukner i trængsel og trafikpropper".

Flere letbaner på vej

Rådmand Kristian Würtz, Aarhus kommune satte fokus på, at endnu flere aarhusianere på sigt skal vælge Letbanen, som deres foretrukne transportmiddel.

"Letbanen kommer til at sætte sit tydelige præg på Aarhus. I første omgang på første etape mellem Aarhus H. og Lisbjerg. Men på sigt er det planen, at vi skal have flere letbaneetaper, så flest mulige aarhusianere og virksomheder får gavn af Letbanen" sluttede rådmanden.

Om Aarhus Letbane

Aarhus letbane kører i 2017 og er ét af flere byudviklingsprojekter, som netop nu bidrager til Aarhus' forvandling fra verdens mindste storby til en metropol. Aarhus Letbane vil få omfattende betydning for såvel trafikafvikling og byudvikling i hele regionen og har desuden stor bevågenhed såvel lokalt som nationalt, fordi Letbanen bliver den første af sin slags i Danmark.

/Kilde: Aarhus Letbane I/SVirtuel tur med Aarhus-toget

Aarhus Letbanes togdesign er præsenteret - tag med på en virtuel tur i den kommende letbane, som får et stilrent, skandinavisk design med special designet Hallingdal-betræk fra Kvadrat. (Uden lyd)Relaterede nyheder:

Anlægsarbejder på Nørrebrogade

Aarhus Letbane indleder nu arbejdet med anlæg af letbanespor midt på Nørrebrogade og Nørreport. (25.01.15)

Gennemprøvet letbanesystem til Aarhus

Letbanen i Aarhus leveres af konsortiet Stadler/Ansaldo STS (30.07.14)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen Øverst til venstre.
   
 

Læs mere her:

Letbanen i Aarhus
(Letbanen.dk)
Trafikrådmand: Letbanen skal være en katalysator for byudvikling
(Aarhus 14.06.15)
Letbanen bliver uden toiletter - og cykler
(Aarhus 12.06.15)
Heunicke på besøg
(Aarhus 12.06.15)
Offentlig høring om ny bane mellem Hovedgård og Hasselager
(Østjylland 12.06.15)
Skandinavisk med et strejf af pink
(JP Aarhus 02.06.15)
Letbanen er svaret på storbyens trafikale trængsler
(Aarhus 01.06.15)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold