
Odense Letbane ved kommende OUH, Foto: OL, maj 2024
Odense Letbane oplever rekordtilgang
07.04.25
Tæt på 7 mio. kørte med i 2024, oplyser Odense Letbane. Stigningen er på over én million, og det på trods af at OUH endnu ikke er åbnet.
Busserne i Odense har til sammenligning kun 4 mio. rejsende tilsammen. Letbanen har cirka 10% flere passagerer end Aarhus Letbane det samme år. Og det på trods af, at den gamle Aarhus nærbane også er talt med.
”2024 har på mange måder været et definerende år, hvor letbanen for alvor er blevet en integreret del af pulsen i Odense. Vi kører med godt fyldte tog fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen de fleste af ugens dage. Letbanen er blevet det naturlige transportvalg i mange menneskers hverdag, og bilen har fået en værdig konkurrent, når odenseanerne tager på restaurant i centrum, til fodbold på stadion eller på shoppingtur i centrene,” udtaler Dan Ravn, adm. Direktør for Odense Letbane.
Odense Letbane forventer fortsat passagervækst i 2025 – om end formentlig med lidt lavere stigningsprocenter end i 2024. ’I dag består Odense Letbanes vognpark af 16 togsæt, men står det til borgmester Peter Rahbæk Juel (S), skal der indkøbes endnu flere. Det fortæller han onsdag til TV 2 Fyn.
- Der er lige nu over 600.000 hver måned, der stiger ombord på Odense Letbane. Det betyder, at der ikke er plads til flere passagerer. Derfor skal vi have sat gang i en proces, hvor vi får indkøbt flere togsæt, siger han.
Og Letbaner.DK giver ham ret. I modsætning til bussystemer, så kan kapaciteten sættes meget op for letbanen med flere og længere tog. Dette er i kontrast til BRT-busser, hvor der skal mange flere køretøjer til, end busbaner kan understøtte.
Høj tilfredshed med letbanen
Ny kundemåling siger at 85 procent af passagererne er tilfredse med letbanen. Det viser en kundeanalyse, som analysebureauet Wilke har udført på vegne af Odense Letbane. Resultatet er baseret på godt 500 passagerinterview, som Wilke har indsamlet i de første uger af december 2024.
På en skala fra 1 til 10 giver halvdelen af de adspurgte letbanen et rent 10-tal, som værende ”meget tilfredse”. Yderligere 35 procent svarer 8 eller 9.
I den anden ende af skalaen giver blot to procent af de adspurgte passagerer letbanen en under middel-karakter på 5 eller lavere.
”Vi er meget glade for den respons, som vi får fra letbanens kunder i denne her undersøgelse. Høj tilfredshed med rejseoplevelsen er helt afgørende – både når det handler om at opnå loyale, faste kunder, og når det handler om at tiltrække nye. Det er alt sammen væsentlige forudsætninger for vores overordnede mål om at få flere til at rejse med kollektiv trafik i Odense,” siger Lotte Stensberg, kommerciel chef ved Odense Letbane. Jo ældre, jo mere tilfreds
Dykker man længere ned i tallene, viser det sig, at kundetilfredsheden stiger med alderen. Tilfredsheden er på over 90 procent hos passagerer på 50 år eller mere. Blandt de 30 – 49-årige falder tallet til 86 procent – og til 82 procent blandt passagerer under 30 år.
Ligeledes viser det sig, at tilfredsheden er højest blandt passagerer, der kun rejser en gang i mellem (88 procent), mens den er lidt lavere, om end stadig høj (82 procent), blandt de daglige rejsende.
Pladsforhold er det vigtigste
Undersøgelsen afdækker også kundetilfredsheden på en række underliggende parametre – blandt andet pladsforhold i toget, tryghed, rengøring, indeklima, trafikinformation og overholdelse af køreplanen.
Pladsforholdene er den enkeltfaktor, der vægter højest i kundernes vurdering af tilfredshed.
”Det er naturligvis positivt med fyldte tog. Men vi ved også, at den gode rejseoplevelse bliver påvirket negativt, hvis toget føles overfyldt. Det er derfor, vi har indført et dagligt myldretidstog om morgenen, og vi har også et aktuelt adfærdstiltag, hvor vi opfordrer passagererne til at parkere cyklen på stationen, når toget er fyldt,” forklarer Lotte Stensberg.
”Begge tiltag handler om at sikre den bedst mulige rejseoplevelse, og her bekræfter undersøgelsen, at kunderne tillægger pladsforhold stor betydning.”
Trafikinformation – plads til forbedring
På især ét område halter kundetilfredsheden – information ved forsinkelser og aflysninger.
”Det er ikke overraskende,” siger Lotte Stensberg. ”Trafikinformation er et punkt, hvor vi længe har arbejdet med at forbedre serviceniveauet – blandt andet via kunde-sms’er ved driftsstop, som vi har udmærkede erfaringer med indtil nu. Men vi er ikke i mål. Kundeinformation vil være et væsentligt udviklingspunkt længe endnu.”
Mere kørsel i ferierne
I 2025 har Odense Letbane reduceret feriekøreplanen med cirka fire uger.
Det betyder, at letbanen i år kører med 7,5 minuts frekvens i både vinterferien (uge 7), mandag-onsdag i påsken, uge 33-34 i august samt i hverdagene mellem jul og nytår. Alt sammen perioder, hvor letbanen hidtil har kørt med 10 minutters frekvens.
”Undersøgelsen viser, at letbanens frekvens vægter meget højt for kunderne. Og når vi samtidig kan se, at kundegrundlaget er til stede for at skrue op for frekvensen i flere ferieperioder, så er det et oplagt tiltag, som vi er glade for at kunne tilbyde kunderne her i det nye år,” siger Lotte Stensberg.
Se Odense Letbanes kundeundersøgelse her.
Kundeundersøgelsen vil blive gentaget i efteråret 2025. Derudover foretager Odense Letbane løbende tilfredsmålinger måned for måned. Resultaterne bliver opgjort i en såkaldt NPS-score
Se de månedlige resultater HER.
/HB - Kilder: Odense Letbane og TV 2 Fyn
Andre nyheder:
|